V Prešove sa uskutočnila druhá misia podnikateľov ČR na východe SR

17.10.2004 Celý región

Dovedna trinásť podnikateľských subjektov a viacero zástupcov podporných organizácií z Česka navštívilo 13. októbra Prešov, aby sa stretlo so zástupcami 35 m...
Dovedna trinásť podnikateľských subjektov a viacero zástupcov podporných organizácií z Česka navštívilo 13. októbra Prešov, aby sa stretlo so zástupcami 35 miestnych firiem.

Témou ich stretnutia boli vzájomné kooperačné možnosti. Úvodom k rozhovorom bol seminár na tému Nové obchodné príležitosti na východnom Slovensku po vstupe ČR a SR do Európskej únie (EÚ) – rozvoj regionálnej spolupráce.
Cieľom misie, spoločnej akcie Generálneho konzulátu ČR v Košiciach a Prešovskej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, bola podpora investičných a podnikateľských aktivít českých podnikateľských subjektov na východnom Slovensku. Tri firmy prišli už s predstavou založiť spoločné podniky v oblasti poradenských služieb. Z priemyslu dominovali zástupcovia strojárskych a stavebných firiem.
Generálny konzul ČR v Košiciach Vítězslav Pivoňka konštatoval, že by radi nadviazali na veľmi dobré výsledky prvej podnikateľskej misie z minulého roku v Košiciach. po ktorej vznikli tri spoločné česko-slovenské firmy. \"Keďže do Prešova prišlo ešte viac podnikateľov ako pred rokom, verím, že výsledky budú ešte lepšie, \" povedal konzul. Konštatoval, že od svojho nástupu do funkcie pred dvoma rokmi \"strávil veľa času monitoringom nielen našich možnosti ekonomicko-obchodných, ale sledujem aktivity iných štátov, ich zastúpení, ich organizácii, rozvojových agentúr. Na základe toho zistil, že \"aktivita je sem na východ veľká a je to prostredie odkiaľ je možno v rámci ešte európskych podmienok expandovať na východné trhy\". Charakter českých investícií v tomto regióne by podľa Pivoňku nemal byť v podobe priemyselných parkov a iných veľkých akcií, ale v malom a v strednom podnikaní.
František Mach, obchodný radca Veľvyslanectva ČR v Bratislave, uviedol, že v roku 2003 činil obrat vzájomného medzi SR a ČR 184 miliárd českých korún. \"Máme informácie, že po ôsmich mesiacoch toho roka obrat v porovnaní s minulým rokom ešte rastie, \" poznamenal. Dokazuje to, že vzájomné možnosti nie sú vyčerpané a takéto akcie ich napĺňaniu pomáhajú. Z troch misií podnikateľov ČR za rok na Slovensko, boli dve na východ. SR je pre ČR druhým najväčším zahraničnoobchodným partnerom.
Ponúknuť možnosť spoločnej prezentácie a prípravu spoločných projektov na čerpanie zo zdrojov EÚ prišla do Prešova Eva Svobodová, projektová manažérka Českej podnikateľskej reprezentácie pri EÚ v Bruseli. \"Zistili sme, že v podobe, v akej my to robíme, nemáme v SR konkurenciu, preto sme využili túto misiu, \" dodala.
(jj)
 

Vyberte región